Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Verificarea Evaluării

Verificarea evaluării – concept și aplicabilitate

Postat de
Valentin Enache

Conform standardelor de evaluare a bunurilor, “Verificarea unei evaluări reprezintă procesul de elaborare a unei opinii privind modul de întocmire a acesteia, precum și comunicarea acestei opinii, proces care se materializează printr-un raport scris”. Pornind de la aceasta definiție, echipa FairValue a dezvoltat atât serviciul de verificare externă, care se poate concretiza printr-un raport de verificare, cat și o procedură internă de verificare a rapoartelor de evaluare realizate de evaluatorii companiei, care se concretizează printr-o analiză suplimentară obiectivă realizată de către un evaluator cu experiență asupra raționamentului aplicat într-un raport de evaluare realizat de către un coleg din cadrul companiei.

Aplicabilitate externă:

Verificarea unui raport de evaluare, conform standardelor de evaluare, de către un evaluator autorizat care deține specializarea Verificarea evaluării (VE), dovedită cu parafa de verificator, materializată printr-un raport de verificare, cu obiectiv simplu sau extins.

Aplicabilitate internă:  

Ce, cine, când, cum și de ce se analizează? Câteva întrebări de baza care pot oferi, prin răspunsurile lor, un tablou asupra unei verificări interne:

Ce?

·Documentele care au stat la baza întocmirii raportului de evaluare;

·Datele utilizate în estimarea valorilor;

·Termenii de referință utilizați la întocmirea raportului;

·Metodele și abordările aplicate;

·Raționamentul aplicat de evaluator asupra întregului proces de evaluare.

Cine?

·Un membru al echipei, de obicei un evaluator cu experiență și competență în domeniul specific evaluării respective (proprietăți imobiliare, bunuri mobile, întreprinderi).

Când?

·Rolul verificatorul intern apare în ultima etapă a procesului de evaluare, înaintea predării raportului de evaluare către client sau utilizator.

Cum?

·Intervenția verificatorului se materializează printr-un dialog constant cu cel care a întocmit raportul, se clarifică orice aspect care a putut influența valoarea estimată, se confirmă adecvarea abordărilor aplicate și precizia rezultatelor obținute.

De ce?

·Am considerat întotdeauna că supunerea procesului de evaluare unui filtru suplimentar conduce la un rezultat obiectiv, o estimare adecvată a valorii și o calitate crescută a raportului de evaluare.

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Blog
Capitalurile proprii ale unei companii
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară