Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Blog

Importanța Certificatului de urbanism în evaluarea unui teren

Postat de
Antoaneta Birjaru

Vrei să-ți achiziționezi un teren intravilan prin credit bancar sau cu cash, dar nu ai primit de la vânzător Certificatul de urbanism? Află că acesta este un document definitoriu când vine vorba de evaluarea terenului.

Cum ar fi să cumperi un teren intravilan pentru a-ți construi o casă, dar afli că nu poți realiza lucrările de construcție din cauza faptului că sub teren se află o conductă de gaze? Da, este o situație deloc plăcută, dar care poate fi evitată. Cum? Solicitând vânzătorului Certificatul de urbanism.

Certificatul de urbanism este un act de informare, prin care autoritățile administrative locale sau județene, după caz, impun constructorului detaliile referitoare la regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente la data solicitării.

Ca să poți înțelege mai bine, imaginează-ți că te-ai angajat la un nou loc de muncă, iar ca în orice colectiv există reguli pe care trebuie să le cunoști și să le respecți. Ei bine, Certificatul de urbanism este echivalent colegului care îți spune despre acele reguli, ce poți face și ce nu, pentru a-ți realiza obiectivele.

Vom detalia mai jos ce cuprinde un Certificat de urbanism și care este rolul acestuia în procesul de evaluare.

Emis la cererea constructorului, vânzătorului sau a viitorului proprietar, în certificatul de urbanism se regăsesc următoarele informații:

-  poziția construcției ce urmează a fi executată;

-  regimul de înălțime al viitoarei construcții;

-  valorile maxime pentru coeficientul de utilizare al terenului și procentul de ocupare al terenului.

În procesul de evaluare, Certificatul de urbanism are o importanță definitorie, în special când vorbim de garantare bancară. Majoritatea instituțiilor bancare nu acceptă în garanție terenuri pentru care nu s-au emis certificatele de urbanism. La data evaluării, solicitantul raportului de evaluare trebuie să-i prezinte evaluatorului, pe lângă documentele de bază - Extrasul de carte funciară, Planul de amplasament și delimitare, actul de proprietate, alte documente specifice, în funcție de tipul proprietății evaluate (avize, autorizații etc.) - și Certificatul de urbanism valabil.

Certificatul de urbanism poate conține interdicții/restricții de construcție sau alte limitări, generate de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), Procentul de Utilizare a Terenului (POT), Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), existența spațiului verde etc.

Și cum valoarea unui teren este influențată de potențialul de dezvoltare al acestuia, Certificatul de urbanism devine un instrument indispensabil din care se pot prelua datele referitoare la regimul juridic, tehnic și economic al terenului.

      Altfel spus, informațiile prevăzute în Certificatul de urbanism emis pentru un teren reprezintă baza analizei celei mai bune utilizări din cadrul unui raport de evaluare, definită ca fiind utilizarea probabilă rezonabilă şi legală a unui teren liber sau a unei proprietăţi construite, care este fizic posibilă, fundamentată adecvat, fezabilă financiar şi care determină cea mai mare valoare.

     Recomandarea noastră este ca înainte de a achiziționa un teren să-i soliciți vânzătorului Certificatul de urbanism valabil. Pentru tine omiterea acestui aspect poate însemna timp și bani irosiți.

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Blog
Capitalurile proprii ale unei companii
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară