O zi din viața unui evaluator. Capitolul 2: Spațiul verde

O zi din viața unui evaluator. Capitolul 2: Spațiul verde

20th martie 2019

Poate că ți-ai dat seama până acum dacă ai fost interesat să cumperi o casă, că în unele cartiere rezidențiale (respectiv casele înșiruite, cele cu accesul în proprietate foarte aproape de drum) nu este suficient documentul cadastral pentru întregul complex.

Practic, la aceste tipuri de cartiere, se fac dezmembrări cadastrale ale terenului. Astfel, o unitate locativă de acest gen, o casă, are următoarele:

– 1 extras de carte funciară al construcției (casa în sine);
– 1 extras de carte funciară pentru fiecare loc de parcare;
– 1 extras de carte funciară al grădinii din spate;

Te întrebi de ce? Pentru că locul de parcare, grădina și construcția se vând cu cote diferite de TVA (pentru anumite tipuri de credit), iar transferul proprietății la notariat se face clar după numere cadastrale diferite.

Iată, mai departe, o situație cu care ne-am confruntat luna trecută:

Clientul a venit către noi după ce a cumpărat proprietatea: o casă cu loc de parcare și un spațiu verde cu gazon, îngrădit, în care avea acces doar el prin ieșirea din spate, din living.

În cadrul inspecției, clientul avea actele fără extras de carte funciară pentru grădina și pentru locul de parcare. Practic, el nu știa că în contractul pe care îl încheiase cu dezvoltatorul, nu erau incluse și locul de parcare și grădina.

Dat fiind că dezvoltatorul nu era acolo în timpul inspecției, am discutat cu clientul și i-am explicat situația documentelor și care îi sunt opțiunile din punct de vedere legal.

Clientul s-a dus să discute cu dezvoltatorul, care, pentru a nu renunța la contractul semnat, i-a oferit un discount pentru prețul grădinii.

Din experiență știm că sunt mulți clienți care nu cunosc foarte bine documentele de cadastru și se bazează doar pe ce le spune dezvoltatorul fără să poată verifica exact. În cazul acesta, am ajutat clientul să înțeleagă actele pe care le-a primit și i-am explicat de ce mai are nevoie ca să poată fi proprietar legal al terenului pe care l-a cumpărat.

Așa că dacă vrei să îți cumperi pe viitor o casă sau un apartament, fii atent la cartea funciară iar dacă întâmpini greutăți, suntem doar la un telefon distanță.

Întreabă / Estimare Preț